<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
	xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/"
	xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/"
	xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
	xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom"
	xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
	xmlns:slash="http://purl.org/rss/1.0/modules/slash/"
	>

<channel>
	<title>Joakim Green &#187; One.com</title>
	<atom:link href="http://www.joakimgreen.com/sv/etiketter/one-com/feed/" rel="self" type="application/rss+xml" />
	<link>http://www.joakimgreen.com</link>
	<description>Joakim Green</description>
	<lastBuildDate>Thu, 01 Jul 2010 12:01:19 +0000</lastBuildDate>
	<generator>http://wordpress.org/?v=2.8.4</generator>
	<language>en</language>
	<sy:updatePeriod>hourly</sy:updatePeriod>
	<sy:updateFrequency>1</sy:updateFrequency>
			<item>
		<title>Ofrivilligt val av registrar</title>
		<link>http://www.joakimgreen.com/sv/ofrivilligt-val-av-registrar/</link>
		<comments>http://www.joakimgreen.com/sv/ofrivilligt-val-av-registrar/#comments</comments>
		<pubDate>Thu, 12 Mar 2009 19:54:36 +0000</pubDate>
		<dc:creator>Joakim Green</dc:creator>
				<category><![CDATA[Affärsmodell]]></category>
		<category><![CDATA[Binero]]></category>
		<category><![CDATA[Domäner]]></category>
		<category><![CDATA[IIS (.SE)]]></category>
		<category><![CDATA[One.com]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://www.joakimgreen.se/?p=145</guid>
		<description><![CDATA[När .SE var klara med bytet av affärsmodell på måndagen och &#8221;Domän- och kontaktsökningen&#8221; på IIS.se hade uppdaterats med information om domännamnens registrar. För ALLA min .SE-domäner föll valet på Binero AB som jag har stort förtroende för tack vara deras öppenhet.
En uppföljning av registrarvalet kanske kan tyckas vara överflödig? (Även om frågan kan tolkas [...]]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[<p></p><p>När .SE var klara med bytet av affärsmodell på måndagen och &#8221;Domän- och kontaktsökningen&#8221; på IIS.se hade uppdaterats med information om domännamnens registrar. För ALLA min .SE-domäner föll valet på Binero AB som jag har stort förtroende för tack vara deras öppenhet.</p>
<p>En uppföljning av registrarvalet kanske kan tyckas vara överflödig? (Även om <a href="http://sulo.se/2009/02/05/arets-viktigaste-val/">frågan</a> kan tolkas som stor) Det skulle jag också säga om jag inte hade varit med om det jag nu berättar om. För att se så allt hade gått bra med valet gick jag igenom alla mina olika kontakt-ID:s (Ja, jag har flera) för att kontrollera att Binero AB stod som registrar, precis så som jag uttryckt min vilja.</p>
<p><span id="more-145"></span></p>
<h2>One.com A/S blev registrar utan mitt godkännande</h2>
<p>Jag fick en chock när jag kom till <a href="http://www.iis.se/domaner/free/whois/">idou.se</a>, efter att ha gått igenom delar av mitt domäninnehav utan anmärkning. (Utan anmärkning = Binero AB som registrar) Det visade sig att just idou.se hade <strong>One.com A/S som registrar</strong>. Detta utan mitt godkännande!</p>
<p>Jag kontaktade genast IIS om det inträffade som inte kunde göra så mycket åt det utan hävisade mig vidare till min registrar (som det ofrivilligt hade blivit nu) för att få tag i auktoriseringskoden för mitt domännamn. Jag kontaktade supporten på One.com. Konversationen kan läsas nedan.</p>
<h3>Konversation med Jimmie på One.com A/S</h3>
<blockquote><p>Jimmie: Hej och välkommen till One.com chatsupport. Mitt namn är Jimmie, hur kan jag hjälpa dig?<br />
<strong>Jag: Hej, jag äger idou.se och blev väldigt förvånad när jag såg att One.com A/S var registrar för mitt domännamn?</strong><br />
Jimmie: okej?<br />
<strong>Jag: Hur detta nu kan komma sig?</strong><br />
Jimmie: ska titta på det<br />
<strong>Jag: För att ni ska bli registrar för en .SE-domän krävs det att jag godkänner ett avtal. Var finns det?</strong><br />
Jimmie: ahh du godkände det när du beställde kontot hos oss<br />
Jimmie: fanns en ruta som du bockade i där<br />
Jimmie: där fanns även en länk till avtalet<br />
<strong>Jag: Jag har INTE beställt något konto hos er.<br />
Jag: Den är registrerad via wk.se!</strong><br />
Jimmie: vad jag kan se så beställdes det ett konto för den domänen:   2009-02-16<br />
<strong>Jag: Jag har inget med One.com att göra.</strong><br />
Jimmie: vad heter ni?<br />
<strong>Jag: Joakim Green</strong><br />
Jimmie: okej, då måste någon ganska precis som ni beställt hos dem beställt hos oss<br />
Jimmie: så något måste ha gått fel där emellan<br />
Jimmie: ser att kunden som beställt hos oss har godkänt registrant så måste ha blivit något fel där<br />
<strong>Jag: Det kan man säga..</strong><br />
<strong>Jag: Mycket märkligt att ni kan gå in och välja register då trots att jag står som ägare.</strong><br />
Jimmie: ja förstår inte vad som har hänt där</p></blockquote>
<p><em>Detta utdrag ut chatten är publicerat med tillåtelse av Jimmie på One.com A/S.</em></p>
<h2>Orolig över IIS:s hantering</h2>
<p>Hur kunde det hända? Jag är väl medveten om att det var jakt efter domännamnet <a href="http://www.idou.se/">idou.se</a> (som det handlar om i det här fallet) och flera ombud försökte registrera. Det ombud som klarade anstormningarna och lycklades registrera domännamnet åt mig var <a href="http://www.wk.se/">Webbkonsulterna AB</a>.</p>
<p>Frågan är hur One.com A/S har övertygat IIS om att de ska få bli registrar och säga sig ha kontakt med kunden? One.com har INTE registrerat domännamnet. One.com har INTE varit teknisk kontakt för domännamnet. One.com har INGET med idou.se att göra men lyckades ändå övertyga IIS om att jag godkännt ett avtal med One.com A/S om att låta de förnya och fakturera mig för domännamnet.</p>
<p><strong>- Har du varit med om något liknande?</strong></p>
]]></content:encoded>
			<wfw:commentRss>http://www.joakimgreen.com/sv/ofrivilligt-val-av-registrar/feed/</wfw:commentRss>
		<slash:comments>4</slash:comments>
		</item>
	</channel>
</rss>
